Wednesday, November 13, 2013

Esimene

Ühel reede õhtul sõitsin ma maale vanaema juurde. Kuna järgmisel päeval pidid tulema sinna ka mõned sugulased, mõtlesin midagi magusat valmis meisterdada. Sinna maani olin ma piirdunud enamjaolt kookide/tortide valmistamisega, mis ei vajanud ahjus küpsemist. Tol hetkel aga mõtlesin, et prooviks ise kringlit teha. Kuigi kellaaeg oli juba üpris hiline, otsisin ma internetist sobiva retsepti ja asusin kokkama.

TAINAS
50 g      toasoe pärm
4 dl       käesoe piim
4 sl       suhkur
1 tl        sool
200 g    toasoe või
1 kg      jahu
4 tk       toasoojad munad

TÄIDIS
1 dl       kakaopulber
2.5 dl    suhkur
200 g    toasoe või

MÄÄRIMISEKS
1 tk      muna

Hõõru pärm soola ja suhkruga vedelaks. Lisa käesoe piim ja pool jahust, sega ühtlaseks. Sõtku tükkidena toasoe või, siis ükshaaval munad ja ülejäänud jahu. Sõtku senikaua, kuni tainas lööb kausi servade küljest lahti. Kata rätikuga ja jäta 1 tunniks kerkima.
 Täidise tarvis sega toasoe või kakaopulbri ja suhkruga. Rulli tainas piklikuks nelinurgaks. Määri täidis peale ning rulli tainaplaat tihedalt kokku (rull ei tohiks tulla väga jäme, seepärast peabki põhi olema piklik). Lõika rull kaheks võrdsekstükiks, tõsta mõlemad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja põimi kokku palmikuks. Kinnita otsad, et täidis küpsedes välja ei voolaks. Keera palmik hobuserauakujuliseks või vormi kringliks, määri pealt munaga. Küpseta 175-kraadises ahjus 40-50 minutit (pöördõhurežiimil 30-40 minutit) või kuni kringel on kauni värviga ja küps. Lase rätiku all jahtuda.

 Maal oli võimalik küpsetada ainult puudega köetavas ahjus, ning ka see oli minu jaoks uus kogemus. Kuna ahju temperatuuri ma ei teadnud, pidin ma pidevalt kringlit vaatama ja keerama, sest kartsin, et see võib ära kõrbeda. Õnneks nii ei juhtunud. Aga kuna tegu oli minu esimese kringliga, siis ei osanud ma arvestada, kui õhukeseks ma taigna rullima pean ja kui peenike peab olema taigen kokku rullitult. Seetõttu oli mu kringel juba enne ahju panemist parajalt paksuke ja ahjus paisus ta veel. Lõpuks oli ahjuplaadi peal lihtsalt üks suurt saia meenutav küpsetis.
 Kuna retseptis ei oldud öeldud, kui suur või mitu kringlit sellest tainast saab, siis arvasin ma, et see ikka ühe kogus. Tegelikult ütleks ma, et sellest kogusest saaks kaks paraja suurusega kringlit.

 Kuna eelmisel õhtul olin ma eelnevast koolinädalast väsinud, ei hakanud ma ootama, kuni kringel ära jahtub ja ma saaksin sinna peale sulatatud šokolaadi panna. Selle tegin ma ära järgmise päeva hommikul.
 Esimese kringli kohta tuli see mul täitsa hästi välja. Mulle endale maitses ja ka teised kiitsid. Eks ta natukene kohmaka välimusega oli, aga nüüd olen targem ja tean, mida järgmine kord parema välimuse nimel paremini teha.
Olen rahul.
Selline nägi kringel siis välja vahetult peale ahjust välja võtmist. Lõpptulemusest unustasin kahjuks pilti teha.















































                                




































               























































No comments:

Post a Comment