Hei!
Kuna sügis on käes ja ilmad pole just kõige soojemad ning päikeseküllasemad, vajame me kõik midagi, mis ergutaks meid ja meie meeli neil lühikestel ja tihti hallidel sügispäevadel! Selleks on meil loomulikult šokolaad!
Kakaopuul kasvavad samaaegselt nii õied kui ka viljad. Üks kakaopuu annab aastas umbes 20-30 vilja. Iga vili sisaldab valget magusamaitselist viljaliha, mille sees on omakorda 25-40 seemet ehk kakaouba.
Šokolaadi ajalugu algab Kesk-Ameerikast, kus maiadel olid kakaoistandused Yukatani poolsaarel juba rohkem kui 2000 aastat tagasi. Päris alguses tarvitati söögiks ainult kakaopuu viljade viljaliha, sest seemnete maitse oli liialt mõrkjas niisama krõbistamiseks.Hoopis uue tähenduse sai kakaovili aga siis, kui terasemad maiad märkasid, et lõkkest tõusev meeldiv aroom on otseselt seotud sinna kukkunud või poetatud kakaoseemnete põlemisega. Üsna kiiresti õpiti kakaoseemneid röstima, neid kivide vahel purustama ning segama vee ja vürtsidega.
Kuna sügis on käes ja ilmad pole just kõige soojemad ning päikeseküllasemad, vajame me kõik midagi, mis ergutaks meid ja meie meeli neil lühikestel ja tihti hallidel sügispäevadel! Selleks on meil loomulikult šokolaad!
Kakaopuul kasvavad samaaegselt nii õied kui ka viljad. Üks kakaopuu annab aastas umbes 20-30 vilja. Iga vili sisaldab valget magusamaitselist viljaliha, mille sees on omakorda 25-40 seemet ehk kakaouba.
Šokolaadi ajalugu algab Kesk-Ameerikast, kus maiadel olid kakaoistandused Yukatani poolsaarel juba rohkem kui 2000 aastat tagasi. Päris alguses tarvitati söögiks ainult kakaopuu viljade viljaliha, sest seemnete maitse oli liialt mõrkjas niisama krõbistamiseks.Hoopis uue tähenduse sai kakaovili aga siis, kui terasemad maiad märkasid, et lõkkest tõusev meeldiv aroom on otseselt seotud sinna kukkunud või poetatud kakaoseemnete põlemisega. Üsna kiiresti õpiti kakaoseemneid röstima, neid kivide vahel purustama ning segama vee ja vürtsidega.
Täna hommikul ärgates, paistis aknast hall, pilvine ilm. Panin kohvi valmima ning ise läksin raamaturiiuli juurde, kohvi kõrvale mingi maitsva hõrgutise retsepti otsima. Ja mis ma leidsin! Šokolaadi raamatu!
Selles raamatus leidub nii magusaid hõrgutisi šokolaadiga kui ka šokolaadi kasutamist pearoogades!
Näiteks erakordse ja võrratu maitseelamuse pakub
Lõhe valge šokolaadi kastmes.
See on lihtsalt valmistatav kalaroog, kus maitseid kroonib magushapukas valge šokolaadi kaste, mis on maitsestatud roseepiprateradega. Lisaks sellele leiad sealt palju muid huvitavaid retsepte.
Kuna hommikul on aga üsna kiire, valisin lihtsalt valmistatavaid ja väga mahlaseid koogikesi, mis meenutavad pisut muffineid.
Nad säilivad hästi õhukindlas karbis, neid on mugav tööle kaasa võtta või järgmiseks hommikuks jätta, kuid maitsevad nad vaieldamatult parimalt ahjusoojana.
Jagan ka retsepti.
Šokolaadi-mandlikoogikesed
Valmistamisaeg: 15 min +15 min ahjus
Portsjoni kogus: 12 tk
Vaja läheb:
150 g tumedat šokolaadi
1,5 dl vahukoort
1 dl tuhksuhkrut
60 g võid
0,5 dl jahu
0,5 dl jahvatatud mandleid
0,5 tl küpsetuspulbrit
3 suurt munavalget
Valmistamine:
Kuumuta koor kastrulis keemiseni ja vala väiksesse kaussi tükeldatud šokolaadi peale. Mòne minuti pärast sega läbi, kuni šokolaad on sulanud. Sega teises kausis tuhksuhkur, jahu, mandlijahu ja küpsetuspulber. Lisa kergelt lahtiklopitud munavalged ja lõpuks sulatatud või. Vala juurde šokolaadikreem ja sega ühtlaseks.
Nüüd on aeg segu vormidesse valada ja ahju panna. (Mina kasutan eelnevalt võiga määritud muffinivorme.)
Kuumuta ahi 180-kraadini ja küpseta ca 15 min, kuni koogikesed valmivad.
HEAD ISU!!!
No comments:
Post a Comment