Monday, October 14, 2013

Sacher

Sacheri tort on pärit Viinist, Euroopa kuulsaimate kohvikute linnast. Selle mõtles 19.sajandi alguses välja Franz Sacher, vürst Metternich'i ülemkondiiter, mõnede allikate andmel küll ainult kondiitriõpilane. Originaalretsepti üle on vaieldud aastaid, tüli jõudis mingil ajal isegi kohtusse, kusjuures kohtuprotsess olevat kestnud kuus aastat. Viinis tegutseb siiani Franz Sacheri poja poolt rajatud Sacheri luksushotell, mille kohvikus on Sacheri torti pakutud juba rohkem kui 175 aastat ja mis peab ennast tõelise ning ainuõige retspeti pärijaks.
Koogile annab  iseloomu šokolaadi-biskviit-tainas, šokolaadi külluslikku maitset täiendab aprikoosikeedis. Pealt on tort lakooniline - sile šokolaad, kust ei tohiks puududa kuulsa esmavalmistaja nimi. Traditsiooniliselt serveeritakse Sacheri torti vahukoore ja kohviga. 

Kuna mu isal on homme sünnipäev ning Sacheri tort kuulub tema lemmikute hulka, siis olen talle viimased kaks aastat sünnipäevaks seda torti teinud ning jätkasin traditsiooni ka see aasta. 


Põhi:
225 g mõrušokolaadi
200 g jahu 
150 g suhkrut
120 g võid
7 muna

Vahele määrimiseks:
150-175 g aprikoosikeedist

Kate:
225 g mõrušokolaadi
100 g tuhksuhkrut
80 ml külma kanget kohvi
50 g võid
2-3 tilka vanilliessentsi või 1/2 tl vanillisuhkrut

50-75 g mõrušokolaadi nime jaoks :) 



Sulata šokolaaditükid vesivannil ja lase jahtuda. 
Vahusta suures kausis või ja suhkur. 
Vahustamist jätkates lisa ükshaaval munarebud, sulatatud šokolaad ja jahu. 
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult taignasse. 

Tõsta tainas ettevalmistatud vormi (ehk küpsetuspaberiga voodertatud). 









Küpseta 160-kraadises ahjus 50-60 minutit..... 

















Lase tordipõhjal täielikult jahtuda ja lõika see kaheks kettaks. 
Määri alumisele kettale aprikoosikeedist ja tõsta teine ketas peale.





(Kuna need kaks ketast on üsna haprad, siis võivad nad kergesti purunueda - sel juhul tuleb panna terve ketas alumiseks ning ülemise ketta tükid laduda keedise peale.. ) 

Katteks sulata veevannul või ja šokolaad. 
Lisa külm kohv, tuhksuhkur, vanilliessents (või vanillisuhkur), klopi läbi ja määri tordi pealmisele kihile ning külgedele.
Et olla originaalitruu, nirista sulatatud šokolaadiga tordile ka kuulsa Sacheri nimi. 


See tort oleks hea eelmisel päeval valmis teha ja hoida jahedas kohas või külmkapis. 


Head isu :)











No comments:

Post a Comment